TENISOVÝ LOKET. JAK JEJ POZNAT A JAK JEJ LÉČIT.

Pokračovat níže
TENISOVÝ LOKET. JAK JEJ POZNAT A JAK JEJ LÉČIT.

Tenisový nebo golfový loket nemusí trápit jen tenisty nebo golfisty. Kdo je ohroženým druhem a jak se loket léčí? Pokud se nemoc včas podchytí, pak má léčba poměrné dobré výsledky. Poradíme vám jakými prostředky léčbu zahájit a jak probíhá rehabilitace.

Datum zveřejnění:

Jak porazit tenisový a golfový loket?


Loket 2Termín  tenisový loket je užíván pro přetížení svalů, které se upínají za vnitřní vyklenutí dolního konce pažní kosti. Jedná se zejména o natahovač zápěstí a svaly obracející dlaň vzhůru. Často se s ním setkáváme nejen u tenistů. Adepty na tenisový loket mohou být i ti, kteří prostě pracují často rukama – myjí okna nebo dělají jiné domácí práce. Slyšeli jste ale, že slušně vás dokáže potrápit i golfový loket? Při něm pro změnu bolí zevní plocha lokte, kam se upínají svaly rotující dlaň k zemi či ohýbají zápěstí. Někdy se mu říká také „oštěpařský loket“. 
 

Jak odhalit tenisový či golfový loket?

Loket 3Typické jsou bolesti úponů hlavně při zátěži, nošení břemen, nákupu, přesunutí židle, později i jen při zvednutí hrnku apod., bolesti mohou vyzařovat v průběhu svalů do předloktí i do prstů. Do obrazu tenisového ani golfového lokte však nepatří noční klidové bolesti a trnutí prstů - tady jde pravděpodobně o poruchy funkce v oblasti krční páteře. Když budete podrobně zkoumat rentgenový snímek, často vidíte nerovnosti a reakci okostice v oblasti úponu natahovačů, vedlejším nálezem mohou být degenerativní změny loketního kloubu.
 

Jak se bolesti zbavit?

Loket 1Léčba se zahajuje konzervativně lokálními antiflogistiky - mastmi, změnou zatěžování resp. šetřením, použitím tzv. epikondylární pásky a fyzikální léčbou jako ultrazvuk, laser, elektroléčba, magnetoterapie a dalšími. Vhodné jsou protahovací a uvolňovací cviky lokte a předloktí, uvolňování hlavičky vřetenní kosti, protahování svalů na předloktí. Můžeme použít injekci lokálního anestetika k úponu svalu, vhodné je následné znehybnění dlahou nebo alespoň uložení končetiny do závěsu na šátku apod. Lze použít i injekci kortikoidu, která má často rychlý efekt. Není však vhodné tuto injekci aplikovat často.
 

Nejrychlejší pomoc poskytne vaše vlastní krevní plazma!

Zjednodušeně řečeno, pomůže vaše vlastní krev. Během asi 15ti minutové návštěvy ortopeda vám odeberou cca 9ml žilní krve do patentované dvojité zkumavky - stříkačky. Krev se poté zpracovává ve speciálním zařízení. Během zpracování se oddělí plazma a využitím druhého dílu stříkačky se odsaje. Získá se vzorek obsahující plazmu bohatou na krevní destičky a koncentrované růstové faktory. Právě takto získanou plazmu vám ortoped pomocí injekční jehly vpíchne do místa určení. „Celá metoda urychluje proces hojení, zrychluje rehabilitaci a významně zkracuje dobu zotavení po úrazech a operacích,“ vysvětluje ortoped MUDr. František Picek z pražského ORP CENTRA a dodává, že jde o léčbu neoperační, bezpečnou a využívající hojivé účinky látky z „vlastního těla“. Právě ortoped Picek se stal u nás prvním, kdo svým pacientům nabídl léčbu vlastní plazmou použitím patentovaného systému Double Syringe Systém, díky kterému je celý zákrok významně zkrácen na pouhých 15 minut a zpět do těla se dostává skutečně čistá plazma.

Trápí vás bolesti lokte? Objednejte se na konzultaci k lékaři:

KONTAKTY: